miercuri, ianuarie 17, 2007

La Mall

De ce merge lumea la Mall? Este o intrebare care imi revine in minte ori de cate ori se pune problema sa iesim in oras cu gasca si, la vesnica intrebare "dar unde sa ne intalnim????" cineva propune salutar - "LA MALL!!!!!!!!"

Dar de ce acolo? Intotdeauna este inghesuiala. Niciodata nu gasesti loc de parcare decat dupa ce te invarti ca intr-un carusel vreo 40 de minute. La mesele tip Mac Donald's de 4 locuri se strang ciorchine-ciorchine cate 8-9 oameni care trag de un suc cu orele. Este fum. Pute mirific - a prajeala, a uleiuri incinse si cartofi reciclati de la Mac si KFC. In afara de junk food, nu prea ai alte optiuni - poate chineese dar atmosfera puturoasa din jur te poate induce in eroare. Iti poti imagina cu usurinta ca in loc de vita pe plita si bai-cai cu urechi de lemn mananci ceva prajeli cu maioneze de usturoi de la ... furnizorii vecini.

In plus, la Mall nimic nu e ieftin. Dai o gramada de bani ca sa prinzi, dupa 30 de minute de scrutat zarile cu ochi de uliu, un scaun. Un scaun atat de confortabil incat te mai chinuiesti pret de 5 minute sa iti indesi pe el atat curul latzit dupa sarbatori cat si broboadele cu care, pasamite, infrunti iarna de afara. Noroc ca iarna de afara e primavara si multe dintre broboade sunt, deocamdata, optionale. Dai o gramada de bani ca sa te imbibi din cap pana in picioare cu minunatele odori calatoare, de prajeala si de tutun, de la vecinii care "se distreaza" la mesele alaturate, lipindu-se cu scaunele de spatarul scaunului tau si razand zgomotos intre doua muscaturi dintr-un hamburger soios sau dintr-un crispy strip cufundat in usturoi.

Sa zicem ca te duci la Mall pentru cumparaturi. Trebuie sa fie fenomenal sa ai toate magazinele intr-un singur loc si sa nu fi nevoit sa iei orasul in picioare cu narile dilatate dupa reducerile de sfarsit de sezon. Totusi, pentru mine Mall-ul (cel putin cele doua imensitati - Plazza si City Mall), este ca un labirint in care ai toate sansele sa intri in acelasi magazin de 3 ori si sa ametesti atat de tare in 30 de minute incat nici sa nu mai stii daca te afli la parter sau la etajul 1 si daca nu cumva parterul este de fapt subsolul. In acest ritm care sunt sansele de a regasi magazinul acela cu reduceri bestiale unde intalnisesi bluza perfecta pentru conferinta de luni dar pe care te-ai abtinut sa o cumperi din prima pentru ca deh, mai intai cercetezi piata, nu? Pentru mine sansele sunt minime si nu ma pot plange de lipsa de orientare.

Ca sa nu mai vorbim ca si pe haine, la Mall, dai o gramada de bani. Preturile raman piperate, in ciuda reducerilor, dar nu sunt nici pe departe de natura sa descurajeze marele public. Astfel, la etajele inferioare te poti calca la fel de bine in picioare ca si sus, in zona de "entertainment" cu "restaurante" si cinema-uri. Atunci de ce sa nu bati mai degraba maidanul pe Magheru de la un capat la altul, prin aer liber, si sa iei
la rand aceleasi magazine cu aceleasi reduceri ? De pierdut oricum nu ai cum sa te pierzi si riscul de a intra fara intentie in mod repetat in acelasi magazin este aproape nul.

Si atunci de ce la Mall? Eu mai merg ocazional la film. Dupa cinema Studio, Mall-ul este my second best option. Salile sunt civilizate si, cel putin pana acum, nu am avut surprize neplacute. Poate pentru ca ma duc foarte rar, fiind prea isterizata de restul elementelor care ma infioara in legatura cu Mall-ul (si aici trebuie sa acord o mentiune speciala pentru multilevel in-door parking intotdeauna intesata de masini). Si ma mai duc pentru acel coltisor special din Gima unde se vinde cafea varsata - o cafea dementiala pentru care am dezvoltat adictie. Atat. Voi de ce mergeti la Mall? ... din nou, si din nou, si din nou...?

Niciun comentariu: