marți, februarie 20, 2007

Budapesta Card

A 3-a zi prin Budapesta intram deja in fibrilatia turistului japonez care trebuie sa pozeze tot. Ne ducem la ghiseul cu informatii turistice sa ne procuram Budapesta Card.

Fiind plimbata destul de des prin Austria, eram familiarizata cu acest concept de "card" al orasului - un pachet pentru turisti in care beneficiezi de reduceri la marile muzee, de transport gratuit, asigurare de calatorie, reduceri la diverse magazine, la diverse restaurante, la turul orasului daca ai chef sa il faci. M-am folosit de un asemenea card atat la Viena cat si la Salzburg si chiar a functionat. Daca faci turism cultural si trebuie sa iti faci norma de muzee pe zi, chiar merita sa iti iei asa ceva. Iesi aproape la jumate de pret, per ansamblu.

Ei bine, data fiind aceasta experienta pozitiva, am pledat evident, si de aceasta data, pentru Budapesta Card. Trebuie sa fie la fel ca la fratii austrieci, nu? Doar Budapesta era cabinetul numarul 2 al Imperiului ... Era Sisi's homeland ... Nu avem cum sa luam tzeapa la faza asta! Dar nu, Budapesta Card este un concept preluat de la vecinii mai de la vest si implementat romaneste ...

Reduceri la muzee? Desigur - beneficiezi de intrare gratuita la muzee la care oricum intrarea este gratuita, ca de exemplu: Muzeul Agriculturii, Muzeul Cailor Ferate, Casa memoriala a nu stiu carui poet etc. Dar daca vrei sa urci cu funicularul la castelul Buda, ai vreo reducere? Nu! Dar daca vrei sa vizitezi Sinagoga si cartierul evreiesc, ai vreo reducere? Mmm, 200 de forinti ceea ce este curat apa de ploaie! La Cetate, ai reducere? Nu! Mathias Church, reducere? Nu! La muzeul de istorie, la bai termale, la castelul Buda? In cel mai fericit caz intre 5-10% daca nu deloc! La catacombele romane? Din nou, 200 de forinti ... probabil pentru ei 25% reducere cat ti se promite in ghidul insotitor al magicului card este echivalent cu 5 - 10% reducere cat ti se ofera pe bune, la ghiseul obiectivului cultural pe care vrei sa il bifezi.

Practic in 3 zile - cat dureaza vraja cardului de Budapesta - presupunand ca nu mananci, nu transpiri, nu te opresti nici macar la WC ci alergi din muzeu in muzeu pana epuizezi tot ce este de vazut din frumosul oras, tot nu ai cum sa bifezi suficiente obiective la care sa beneficiezi de reducerea mult promisa astfel incat sa te simti impacat cu tine nu ca ai iesit in castig, ci ca nu ai pierdut nici un ban!

Transportul este, intr-adevar gratuit. Dar un abonament pe toate liniile valabil 3 zile costa 3500 de forinti. Budapesta Card costa 8000 de forinti. In plus, trebuie sa te gandesti foarte bine cat de mult o sa folosesti transportul in comun. Turist fiind, pana te dumiresti ce autobuz te duce unde, mai bine o iei pe jos, mai ales daca esti cazat in centru. Si chiar este mult mai placut sa te plimbi pe marile bulevarde, de la un muzeu la altul. Ai ce sa vezi chiar daca nu scrie la ghid ca este de rezonanta istorica .... Si daca trebuie sa folosesti transportul in comun fie si la nivel mediu, te poti rezolva foarte bine cu acel abonament omnivalabil pentru 3 zile ... Deci, din nou, tzeapa!

Reduceri la restaurante? Avem! Da', la Cafe Astoria, de exemplu, unde o cafea este de la 10 euro in sus si deci oricum nu intri ... chiar daca ti-o dau cu 10% mai ieftin ... Mai ales ca, putin mai incolo, intr-o cafenea foarte cocheta un capuccino costa maxim 2 euro.

What else? Reduceri la diverse magazine? I didn't even bother to look for them! Oricum am prins sezon de reduceri si oriunde intrai era imposibil sa nu ti se lipeasca ceva de mana - uite o bluza! E numai 5 euro! Si este atat de draguta!!!!!!

Ah si sa nu uitam - asigurarea de calatorie!!! Daca pleci cu ea de-acasa te costa vreo 100.000 de lei vechi pentru 3 zile. Deci vreo 3 euro ... adica vreo 750 de forinti. Big deal!

Cam asta e cu Budapesta Card. Fratii nostri unguri stie cum sa te lase in pielea goala. Toti stie!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte util, mi-a confirmat parerile despre cardul de Budapesta, nu gasisem nicaieri o lista de reduceri care sa il faca sa merite cei 8000huf.

madeinbukarest spunea...

:)

Ma bucur ca ti-a fost de folos. Sa ducem vorba mai departe, zic, despre cum inteleg fratii unguri sa faca turism ... :)

Anonim spunea...

multumesc