marți, februarie 20, 2007

Fabricat in Budapesta

Am fost in vacanta la Budapesta. O saptamana. Un oras superb care m-a fascinat dinainte sa apuc sa il cunosc. Din pacate, pe masura ce l-am descoperit am ajuns la urmatoarea concluzie: "Budapesta is a Bucharest packed in a Vienna box!"

Si acum sa ma explic. Totul a pornit de la marea promotie Wizzair care si-a deschis portile in Romania cu ocazia aderarii. Bilete de avion promotionale - 50 de EUR dus-intors de persoana. Ieftin ca braga. Perfect, cumparam! Buun. Acum avem bilete, ce facem cu ele? Ne ducem pana la Budapesta si de acolo luam trenu pana la Arad si dormim la mama soacra? Nu. Caut febril pe internet, abandonez rapid ideea de hotel in favoarea apartamentelor foarte cochete, inchiriate in regim hotelier, in care ai parte de tot dichisul - de la internet pana la masa de calcat rufe, la un pret mult mai bun decat cel oferit de hotelurile din centru. Gasesc ceva absolut superb, 2 camere la mansarda unui bloc nou din centrul Pestei. 17 Euro pe noapte de persoana. Perfect! Rezervam.

Bineinteles ca am trait cu emotii pana in momentul in care am pasit dincolo de pragul casei noastre de la Budapesta. Ne-am gandit, ca tot romanu', ca sunt si ei de-ai nostri si ca isi posteaza pe site-urile de turism pozele cele mai bune si mai frumoase de la cateva apartamente "de protocol" care nu sunt niciodata disponibile si ca de fapt, la fata locului, vom gasi ceva la periferie sau in vreun cartier rau famat cu paturi suprapuse de campanie si ca vom sta ca in tabara cu alte 7 randuri de papornitari din estul Europei si vom imparti bucurosi o singura buda la capatul culoarului. Dar nu, slava Domnului apartamentul chiar era cel din poza, pentru care am facut rezervarea si chiar era super-central, in real walking distance fata de toate monumentele marcante, de bagat in seama, ale orasului.

Bun, ca ne-am relaxat la capitolul asta, am tras un somn (ca nah, am zburat noaptea, la varice, ca doar era moca, nu?) si apoi am purces sa ne intalnim cu Budapesta by night. A fost foarte frumos, am facut poze (pe care urmeaza sa le dezvalui putin mai tarziu), ne-am plimbat, am ras. A fost de-a dreptul pur si simplu feeric!

Si cam pana aici a durat magia. A doua zi, am tras chiulul putin de la turismul cultural si am mers la cumparaturi. Era ziua lui G si deci am zis ca vom umbla prin magazine, vom lua cadouri - el pentru el, eu pentru el, eu pentru mine etc. - vom merge la restaurant sa sarbatorim and so on and so forth. Nu a iesit chiar asa, dar in fine. De cate ori socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ? Cert este ca am avut ocazia sa interactionam putin cu orasul. Si prin urmare era sa ne luam o maxima tzeapa cu cursul valutar. Pe strada cu marile magazine, un fel de Magheru al Budapestei, erau si case de schimb valutar presarate din loc in loc .... precum panselutzele de primavara. In toate indrumarele turistice scria ca acelea sunt casele cu cursul cel mai avantajos - un curs mult mai bun fata de cel al hotelurilor sau cel de care ai parte in zona garii sau la aeroport. Si chiar asa era! Ne-am uitat peste tot, am comparat si acolo, pe Magheru din Budapesta, casele de schimb valutar aveau un curs foarte bun. Si era acelasi pe toata strada - 1 euro la 253 de forinti. Era acelasi si pe stradutele adiacente. Nu era acelasi si acolo unde am intrat noi - adica la o casa de schimb din capatul strazii principale.

Acolo cursul de schimb era 1 euro la 203 forinti. O mica diferenta de 50 de forinti! Ce mai conteaza, nu? In definitiv ultima cifra este aceeasi! Si dupa ce te-ai obisnuit sa vezi peste tot acelasi curs, de 253 de forinti parca nici nu mai sesizezi ca la mijloc, in loc de 5 este 0. In mod normal daca este sa fie vreo diferenta de curs, este schimbata ultima cifra nu cea din mijloc, nu? Pentru ca nah, cat de mari pot fi diferentele de curs? In nici un caz de 50 de forinti, te gandesti ... 50 de forinti, la 100 de euro schimbati inseamna 5000 de forinti dintr-un foc! Cu 5000 de forinti mi-am luat o geaca ... Deci nu, nu se poate sa existe diferente atat de mari, mai ales la doua case de schimb invecinate! Dar ele exista si iata, m-am simtit instant ca acasa cand te trezesti inundat, din toate directiile, de ofertele cu steluta sau cand te avanti sa schimbi bani in centru si constati ulterior ca nu, comisionul nu era zero!!! Te uiti consternat - la intrare nu scrie nimic. Dar unde, unde este mentionat acest detaliu ... insignifiant? Aaa, daa .... undeva in spate, mic, dupa o steluta .... futu-i! Asadar iata, ne-am simtit, cum spuneam, ca acasa, in fata unei oferte cu steluta, o steluta care, desigur, ne-a scapat din vedere in primul moment. Normal, eram relaxati ... eram in concediu ... ne-am uitat pentru o clipa vigilenta la Bucuresti ....

Nu am pierdut totusi banii pentru ca ne-am trezit imediat din reverie si am facut scandal ... in stil romanesc ... Si tanti de la ghiseu ne-a anulat schimbul (ca norocul, am apucat sa facem doar jumatate din tranzactie - sa dam euro, nu sa luam forintii) si totul a reintrat in normal. Dar parca nu mai era magie in jur ... In fine, am acceptat ca am fost neatenti si am mers mai departe. Budapesta este in continuare un oras frumos, curat, fermecator. Vacanta noastra este minunata. Suntem impreuna, suntem fericiti. Reducerile la Budapesta sunt geniale - cu 100 de euro iti poti cumpara un gemantan si jumatate de haine. Este mirific! Aventura continua, dar nu acum ci in episodul urmator.

Niciun comentariu: