miercuri, aprilie 11, 2007

Cristos a inviat! Adevarat, dar pana cand?

Am avut intotdeauna o dilema: cat timp dureaza "Cristos a inviat!"? Cat timp salutul obisnuit cu care te adresezi unui cunoscut atunci cand il intalnesti, cu care incepi o conversatie telefonica sau un e-mail este inlocuit de acest "Cristos a inviat!"?

La un moment dat se transforma intr-o adevarata competitie. Suna telefonul si este sezonul sarbatorilor Pascale? Un simplu "alo" este so overrated! Raspunzi evident cu "Cristos a inviat!" pentru ca, oricum cel care te-a sunat planuia sa-si inceapa conversatia cu exact aceeasi urare dar, daca i-o adresezi tu primul, el va fi nevoit sa se multumeasca numai cu "Adevarat a inviat!" Ii iei vorba din gura, uuuu this is such a fun game to play! Yeeey!

Daca totusi cel care te-a sunat reuseste sa rosteasca primul incantatia traditionala de Pasti, parca simti o frustrare launtrica si, resemnat, raspunzi cu "Adevarat a inviat!". In sufletul tau insa, te simti de parca ai luat 9 la un examen la care stiai ca, la fel de bine, ai fi putut lua 10. Daca nu-i asa, atunci de unde graba asta, pe care am intalnit-o la multi, de a te intampina cu aceasta urare rostita pe nerasuflate incat, de multe ori, suna mai degraba a amenintzare? Exces de evlavie? Vreo superstitie pe tema asta? (ca slava Domnului, daca ar fi sa facem un clasament al celor mai superstitioase popoare, romanii cu siguranta sunt in top...) Castigi mai multe bile albe la Judecata de Apoi cu "Cristos a inviat!" decat cu "Adevarat a inviat!"? In fine, poate mi se pare mie, de la prea mult agasament pascal, but still ...

Revenind insa, pana cand acest "Cristos a inviat!" inainte de orice? Si cu ce frecventa? Presupunem de exemplu ca te intalnesti cu cineva astazi si indeplinesti ritualul intampinarilor pascale. Maine te vezi din nou cu aceeasi persoana. Ce faci, o iei de la inceput - "Cristos a inviat!" / "Adevarat a inviat!"? Judecand dupa privirea strapungatoare pe care mi-o arunca mama in fiecare dimineata cand indraznesc un "sarumana" sau un "buna dimineata" in loc de "Cristos a inviat!" as zice ca da, executi acest ritual in mod repetat, ori de cate ori ai ocazia. Chiar daca te vezi cu aceeasi persoana, in aceeasi zi de mai multe ori? Este un mister inca neelucidat ...

As vrea totusi sa stiu cand lucrurile vor reintra in normal. Cand voi putea din nou sa ma adresez cuiva, oricui, cu "buna ziua" fara sa fiu privita ushor ciudat si cu o urma de mila - "biet suflet pierdut, vei arde in flacarile iadului ..." Any ideas? If so, please be so kind and let me know.

2 comentarii:

Jo spunea...

Pai regula e ca spui "Hristos a inviat!" pana la Inaltare, care e la 40 de zile dupa Pasti. Iar atunci spui "Hristos s-a inaltat"

Adica nu mai scapi niciodata. :))

Sfatul meu e ca lumea sa-si pastreze Ainviat-ul pentru cunoscuti, carora le stiu sigur apartenenta religioasa. Mi-amintesc ca am primit odata o felicitare de Happy Hannukah si m-am simtit cam aiurea. Aiurea in sensul ca nu stiam ce fac in filmul ala.

madeinbukarest spunea...

:) Si apoi vine Anul Nou si o tii intr-un "La multi ani!" pana la Pasti.

Nu ca as avea ceva impotriva sa imi incep orice forma de comunicare cu "Hristos a inviat!". Prima, a doua, hai si a treia zi de Pasti suna firesc. Dar pe urma? La munca, nu la-ntins mana!

Si cu "La multi ani!"-ul de Anul Nou, la fel ... ca tot imi adusei aminte. Pana cand you keep it up? Daca te vezi/auzi pentru prima data intr-un an cu cineva in luna aprilie ce faci, ii spui "La multi ani!"? Nu, probabil ca ii spui "Hristos a inviat!" ca e mai de actualitate ... :D