duminică, iulie 27, 2008

Alo, 112 ... anybody there?

Povesteam intr-un post anterior despre miracolul traiului in Bucuresti atunci cand indraznesti sa iti permiti luxul nebuniei de a conduce masina personala prin oras. Lansasem timid si un chestionar care oferea variante de raspuns la intrebarea cu care probabil orice sofer din si prin Bucuresti s-a confruntat macar o data pe parcursul existentei sale - "Ce faci cand un dobitoc iti blocheaza masina in parcare?".

Am omis sa comentez rezultatele sau sa ofer ca raspuns variantele incercate de mine pana acum. Am auzit insa azi dimineata o stire pe Realitatea TV despre cineva care era sa moara sunand la 112 unde nu raspundea nimeni!!! Si atunci it all came back to me.

Da, la 112 nu raspunde nimeni! Am incercat si eu varianta 112, exasperata fiind ca asteptam de o ora si jumatate intr-o parcare din magnificul sector 2 ca sa vina politia rutiera, politia comunitara, ADP-ul sau alte organe abilitate, sau macar nesimtitul proprietar al masinii care imi bloca iesirea! Si ce credeti? Am asteptat in telefon pret de vreo 25 de apeluri pana sa imi raspunda o conitza care dupa ce m-a intrebat despre natura problemei pe care o am m-a pus pe hold pret de inca vre-un minut jumate ca sa imi faca transferul la Politia Capitalei! Cu totul sa fi fost putin peste 3 minute de asteptare ... in conditiile in care inteleg ca in Romania nu exista integrat, cel putin la "serviciul" 112, acel minunat sistem de identificare a locului de unde s-a plasat un apel .... E bine ca se investesc in schimb milioane de euro ca sa monitorizeze cu aparate radar Valea Prahovei si Autostrada Soarelui ... Cine mai are nevoie si de un sistem de localizare a apelurilor in regim de urgenta?!?!

Prin urmare scenariul in care as zace strivita sub rotile unui camion si cu ultimele puteri as forma 112 de pe telefonul mobil ... cu exceptia cazului in care nu as suna de pe o autostrada din Germania ... cred ca ar avea un final mai degraba sumbru la care nu vreau sa ma gandesc acum.

Mda, si cand te gandesti ca eram reticenta sa sun la 112 chiar daca eram cumva "imobilizata"... Insa pentru faptul ca nu eu, ci masina mea era blocata si ca totul s-ar fi rezolvat daca autorul blocajului si-ar fi facut aparitia in parcare .... mi s-a parut ca este exagerat sa sun la 112. Imi si imaginam cum in urmatoarele 30 de secunde elicoptere o sa vajaie prin aer, o sa apara SMURD-ul, pompierii, politia si eu o sa fiu mironosita care a strigat "Lupul la oi!" fara sa fie cazul .... si eventual o sa mai platesc si vreo amenda pe tema asta.

Ei bine nu! Sunati linistiti la 112 ca oricum nu va ia nimeni in seama!

Later edit:
Inainte sa ajung sa sun la 112 pe tema ca sunt blocata in parcare, am incercat initial la Politia Rutiera. Unde mi s-a raspuns ca nu pot face nimic altceva decat sa trimita un echipaj in zona care sa filmeze si sa ii trimita omului amenda acasa. Mi s-a mai spus sa sun la Politia Comunitara ca ei raspund in astfel de situatii.

Am sunat desigur la Politia Comunitara a sectorului 2. Ei mi-au spus ca nu este de competenta lor si ca sa sun la Rutiera. Le-am explicat ca cei de la Rutiera m-au redirectionat inspre politia comunitara si atunci mi-au recomandat sa sun la primarie.

Am sunat la Primaria Sector 2 unde, un domn foarte dragut imi explica ca la el, in sectorul 3 unde este domiciliat, ADP-ul sau SUPECOM-ul ridica masinile parcate ilegal si le duc la depou de unde nu pot fi recuperate decat prin plata unor amenzi usturatoare. Si eu i-am zis ok, dar din pacate ma aflu in sectorul 2 iar dumneavoastra nu lucrati la primaria sector 3 ci la primaria sector 2 asa ca o solutie pentru situatia mea mi-ati putea oferi? Si mi-a raspuns ca in sectorul 2 nu stie cine se ocupa dar in nici un caz ei, primaria. Asa ca mi-a recomandat sa sun ori la ADP, ori la SUPERCOM ca poate si in sectorul 2 e la fel ca in sectorul 3 .... (OMG, OMG, OMG!!?!?!!?!?!).

Desigur ca am sunat si la ADP si la SUPERCOM. Si de data aceasta ridicatul din umeri completat cu clasicul "nu este de competenta noastra" au rasunat melodios in urechile mele deja exasperate.

Asa ca am sunat din nou la Rutiera - trecuse deja o ora si nici un echipaj nu sosise "in zona" ca sa filmeze. Plus ca promisesera ca incearca sa faca rost de un numar de telefon al celui pe numele caruia era inregistrata masina ... Sun din nou, vorbesc cu acelasi personaj care ma asigura inca o data ca echipajul este pe drum si ca va sosi IMEDIAT si isi cere scuze ca nu ma poate ajuta cu un numar de telefon al nesimtitului.

Dupa inca jumatate de ora de "what to do, what to do?!" - sa iau un taxi, sa las masina, cum o sa las masina? etc. etc., prietenul meu ma convinge sa sun la 112. Intre timp NICI UN ECHIPAJ AL POLITIEI RUTIERE NU SOSISE LA FATA LOCULUI.

Si sun deci la 112. Si astept. Si astept. Si astept. Si in cele din urma raspunde tanti care imi face legatura la Politia Capitalei. Si mai astept. Mai astept. Mai astept. Si pana la urma imi raspunde un Garcea cu voce ragusita de tutungiu care imi spune ca NU ESTE DE COMPETENTA LOR!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sa sun la Politia Rutiera sau la Primaria Capitalei, "NU LA 112 PT CA 112 ESTE APEL DE URGENTA CUCOANA, CE NU INTELEGETI?!?!?!?!?!?!?!?!"

Nu am apucat sa mai raspund ca daca ar fi fost intr-adevar apel de urgenta si as fi avut o urgenta din categoria "intre viata si moarte" la promptitudinea de care au dat dovada optiunile mele ar fi fost "intre moarte si moarte". Nu am mai apucat sa raspund asta pt ca MI-A INCHIS TELEFONUL IN NAS!!!!!!!!!!!!!!!

Deci pe ce platim taxe si impozite in tara asta? Educatie nu, sanatate nu, autostrazi nu, alte servicii publice nu ... Aaa, stai asa - avem sistem de monitorizare a traficului pe Valea Prahovei care valoreaza milioane de euro! Bun, m-am linistit acum. Ultimul sa stinga lumina!

Niciun comentariu: