miercuri, octombrie 29, 2008

X-rayed Blu-ray

Cum o fi sa poti umbla cu 50 de GB in buzunarul de la haina? Imposibil ziceti voi? Ei, uite ca nu ... Pentru ca sa vezi dracie ce-au mai adus pe lume oamenii astia ai stiintei si tehnicii ... cred ca japoneze ... de la ei trebuie sa fi pornit microbul ... L-au inventat pe Discul Blu-ray ... Blu-ray Disk ... BD prescurtat.

BD sub reflector

BD asta este un tip de disc optic care foloseste un laser ultraviolet pentru citirea si scrierea informatiilor de pe el. Laserul asta albastru are avantajul ca functioneaza la o lungime de unda mai mica fata de cel rosu folosit pentru CD-urile si DVD-urile normale. Lungime de unda mai mica la scriere si citire inseamna cantitate mai mare de informatii ce poate fi stocata pe disc.

Deci din start BD-urile iau fata vechilor DVD-uri cu niste zeci de giga in plus la spatiul de stocare.

Ca si DVD-urile si BD-urile vin imbracate mai sumar, de piscina pe timp de canicula sau ... cu haina de pinguin pentru ierni geroase. Adica pot avea unul sau doua straturi. Daca un DVD poate stoca intre 4,7 si 8,5 GB in functie de cate straturi are, un BD variaza intre 25 GB - varianta cu un strat - si 50 de GB varianta cu 2 straturi. Doamne fereste sa pierd vreunu d'asta plin cu date cat fac anticamera la doctor ca e ca si cand mi-as da singura foc la calculatorul de-acasa ... 

Te gandesti cumva ca DVD-urile poti sa le mai refolosesti? Sa scrii, sa stergi, sa scrii sa stergi dupa necesitati? Pai guess what, si cu BD-urile poti! Pentru ca acum exista nu numai BD-uri inscriptionabile ci si reinscriptionabile.

Si la silueta BD sta destul de bine - variaza intre 8 si 12 cm in functie de capacitatea de stocare. 

Asadar, BD - nota 10 la impresia artistica.

BD in actiune

Pai BD , cand incordeaza muschii de la ambele straturi, poate cam asa:
- aproximativ 9 ore de video High-Definition (HD) pe un disc de 50 de GB
- aproximativ 23 ore de video Standard-Definition (SD) pe un disc de 50 GB
- aproximativ 135 minute de video HD pe un disc cu un singur strat in codare MPEG-2 plus inca 60 de minute de video SD pe acelasi strat cu aceeasi codare
- 3 ore de video HD plus 9 ore de video SD codate in MPEG-2 pe un disc cu 2 straturi.

Bunicul DVD, la onorabila sa varsta, mai mult de 3,8 ore de video sau muzica nu mai poate oferi ... Si asta numai la calitate standard (Standard - Definition). Adica la vreo 5 MB/secunda. Spre deosebire de 13 MB - 20 MB/secunda cat poate BD in HD.

Iar ca rezolutie BD iti ofera relaxat 1920 x 1080 de pixeli (HDtv) in timp ce tataia DVD nu merge mai sus de 720 x 480 de pixeli (SDtv).

Mai are rost sa aducem si rata de transfer a datelor pe lentila de microscop? Pai ce comparatie poti sa faci intre 54 MB/secunda pentru BD si 10 MB/secunda pentru DVD? Nu exista comparatie! E clar cine este yesterday's news!

BD in familie

Undeva intre experimente si productie se afla cativa frati ai lui BD cu calitati mai mult decat interesante. De exemplu exista un proiect de BD cu 200 GB pe o singura fata si se pregateste si varianta BD cu 4 straturi, cu capacitate de stocare de pana la 400 de GB.

Si daca pana acum nu obisnuiai sa reciclezi hartie sa stii ca acum ai putea sa iei in calcul aceasta optiune. Pentru ca iata, din ea te-ai putea alege cu un BD de hartie -contine 51% hartie si poate stoca 25 GB de date.

BD la munte si la mare

Eeei, mi-ar placea sa-l testez pe BD la munte si la mare. La o proiectie de film. Problema e ca pentru BD iti trebuie un player adecvat (BD-player) sau o unitate speciala (BD-ROM). Eu nu am nici de una, nici de alta ca daca as fi avut ... tare mi-as mai fi inchiriat-o pentru weekend pe Erin Brockovich de la Prooptiki. Nu de alta dar am vazut deja filmul pe DVD si as fi putut sa fac o comparatie. Eram curioasa daca Julia Roberts e la fel de spectaculoasa pe Blu-ray cum e pe DVD. Caci vorba aia ... pe Blu-ray poti sa vezi si firul de praf asezat pe un por de piele daca vrei intr-adevar sa acorzi atata atentie detaliilor ... Oricum ... BD sau DVD ... cei care nu ati vazut filmul, incercati-l. Merita. 

O sa vedeti o Julia Roberts jucand exemplar rolul unei mame singure, puternice, nonconformiste care se lupta pentru a-si putea intretine familia. Se lupta cu atata inversunare incat, atunci cand descopera cum o mare corporatie polueaza solul si apele unui orasel invecinat in care oamenii incep sa moara de cancer pe capete reuseste sa le faca dreptate obtinand despagubiri de milioane de la compania care era pe punctul sa musamalizeze cazul. Subiectul este unul clasic insa maniera savuroasa in care Julia Roberts reuseste sa te tina in priza, captivat pana la final este una dintre putinele care merita cu adevarat Oscarul castigat pentru acest rol.

Eu astept in continuare sa il vad pe BD. Asta daca oamenii cu concursu' ma doteaza si pe mine cu un dispozitiv de gen. Daca nu atunci ... ne mai auzim la etapa urmatoare ca pe asta am ingropat-o, gata.

Over and out.


Niciun comentariu: