miercuri, noiembrie 05, 2008

Inside my laptop

Cateodata mi-as dori sa pot patrunde inside HIS brain. Sa stiu dinainte ce gandeste. Ce vrea. Sa pot anticipa sau preveni anumite chestii. Mi-ar placea sa mi se intample si mie cum i s-a intamplat lui Mel Gibson care a inceput sa auda gandurile femeilor din jurul sau dupa un mic electrosoc cu feonul in baie. Nu sunt sigura ca as vrea sa-i aud cum gandesc chiar pe toti din jurul meu dar pe EL, cu siguranta as vrea. Macar din cand in cand, in momentele esentiale.

Cum pastila pentru citit ganduri nu s-a inventat inca ... ma limitez la interioare ceva mai tangibile. Desigur as putea vedea inside HIS body. Doar s-au inventat radiografiile, tomografiile, RMN-urile si alte gadget-uri medicale care iti permit sa te pozezi pe dinauntru in toata splendoarea organelor ce le detii. Din cand in cand il trimit sa-si mai faca si astfel de poze. Pentru ca e mai bine sa previi decat sa tratezi. Dar a privi inside his body fata de a privi inside his mind nu este de departe un "turn on" la fel de puternic.

Daca privitul in interiorul organic al persoanei alaturi de care traiesc este oarecum departe de zona mea de curiozitati, atunci imaginati-va cam pe ce axa a interesului s-ar situa privitul in interiorul calculatorului pe care il folosesc zi de zi. Pai va zic eu - ar tinde spre minus infinit.

I couldn't care less about the inside of my laptop, despre ce fac toate acele maruntaie - de la procesor, placa video, placa de baza, placa audio pana la pini, chip-uri, bulinute si circuite ... chiar sunt sigura ca nu imi doresc sa stiu. 

Dar tema de azi la concursul de la PcNews este foarte clara - realizati un articol pe blogul personal in care sa precizati caracteristicile sau calitatile unui produs AMD pe care chiar le luati in considerare in momentul achizitiei si au rol hotarator in luarea deciziei.

Wtf is AMD?!?! La inceput am crezut (sau mai bine zis am sperat) ca este vorba de PDA-uri, GPS-uri sau smartphones. Vorba aia HTC, AMD ... acronimele sunt trendy. Dar m-am documentat si nu ... nu e vorba de astfel de gadget-uri. Ci chiar de maruntaie de calculator. Yu-hu ... lozul castigator la mine ... NOT!

Bun. Iata ce-am aflat totusi. Oamenii astia de la AMD (Advanced Micro Devices) sunt foarte tari la capitolul procesoare, placi video (mai ales dupa fuziunea cu cei de la ATI), placi de baza si tot felul de alte micro-componente de calculator.

La procesoare au suflat mereu in ceafa Intel-ului care nu stia ce sa mai inventeze ca sa justifice diferenta de pret fata de AMD. Si asa au ajuns sa se inventeze procesoarele cu 2 nuclee, cu 3 nuclee si acum, iata si cu 4 nuclee, spre fericirea utilizatorilor. 

Numarul de nuclee a devenit astfel un criteriu de departajare atunci cand vine vorba de achizitia unui procesor. Mai multe nuclee inseamna viteza mai mare de procesare. Este ca si cand ai avea mai multe procesoare grupate in acelasi calculator.

Poate nu o sa ajungi niciodata sa-ti cumperi un procesor izolat. Asta daca nu cumva te ocupi de asamblat calculatoare in spatele casei, in garaj. Dar chiar si atunci cand iti cumperi un calculator sau un notebook trebuie sa fii atent la tipul de procesor cu care este echipat. 

In general conteaza mult frecventa procesorului, adica viteza cu care face calculele. Cu cat mai mare, cu atat mai bine, evident.

Mai conteaza frecventa FSB-ului (Front Side Bus) - adica viteza principalei magistrale de date. Pentru ca ea influenteaza viteza de functionare a procesorului. Deci, din nou, cu cat mai mare, cu atat mai bine.

Si, nu in ultimul rand, conteaza marimea memoriei Cache, adica a depozitului de pe pastila procesorului. Memoria Cache e o memorie foarte rapida, folosita exclusiv de procesor unde se stocheaza datele accesate frecvent. Astfel scade dependenta procesorului de memoria sistemului (RAM) si creste rapiditatea in executarea instructiunilor. Prin urmare si la Cache - cu cat mai mult spatiu, cu atat mai bine.

Dupa cum exista procesoare cu mai multe nuclee, exista si procesoare cu mai multe cache-uri. Iata de exemplu o minunatie de la AMD - AMD Phenom 8750 Triple Core: 3 nuclee, 3 cashe-uri, frecventa procesor 2,4 GHz, FSB 3600 MHz. Sa il tot incingi la jocuri pe calculator ...  

Desigur, pentru multi dintre noi conteaza si pretul. Or din cate am putut constata, AMD este mereu un pic mai ieftin decat Intel. Iar performantele, cel putin pe hartie, sunt fie egale, fie putin mai mari. 

Deci ... ce sa va zic ... incercarea moarte n-are. Iar de la price.ro puteti alege si modelul, si magazinul cu pretul cel mai convenabil. 

S-aveti cumparatura placuta! Ne auzim in urmatoarea pauza publicitara!

Over and out.

Niciun comentariu: